Autorzy miejsca
Urszula Kania – właścicielka
Z wykształcenia humanistka, z zamiłowania restauratorka z wieloletnią praktyką. Biała Róża powstała z szacunku do tradycji i poszanowania dorobku przeszłych pokoleń. Jest spełnieniem mojego marzenia o miejscu spotkań, w którym czas płynie wolniej i w którym tradycja, kultura i kulinaria stoją na piedestale. Wyśmienite jedzenie, dobre wina, atmosfera gościnności, zapach krakowskiej kultury, artyzm i sztuka przenikają się nawzajem, przenosząc w świat ponadczasowych wartości: piękna, uczciwości i szacunku człowieka do człowieka. W Białej Róży gości nie obsługujemy, tylko podejmujemy, rozpieszczamy, gościmy w rodzinnej atmosferze. W codziennym prowadzeniu restauracji wspiera mnie mój syn – Jarosław.
Łukasz Cichy – Szef Kuchni Białej Róży
Młody, niezwykle utalentowany i ambitny kucharz – artysta. Kunsztu kulinarnego uczył się pod okiem najbardziej znanych i cenionych polskich Szefów Kuchni: Adama Chrząstowskiego, Andrzeja Polana, Roberta Sowy. Niezwykłe połączenie pasji i miłości do gotowania oraz wiedzy, doświadczenia i skromności w jednej osobie. Poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur. Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Gotując, Łukasz zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt, do którego miłość wyniósł z domu – gospodarstwa rolnego pod Krakowem, gdzie po raz pierwszy miał styczność z małopolską tradycją kulinarną i wysokiej jakości produktami pochodzącymi z własnej uprawy lub hodowli. Finalista polskich i zagranicznych konkursów kulinarnych, jego ostatnie osiągnięcie to I miejsce w X Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cusine Martell 2012 i nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski. Łukasz stoi na czele wspaniałego zespołu doświadczonych i zdolnych kucharzy, którzy w większości współpracują z Białą Różą od początku jej istnienia.