Menu degustacyjne

Nasze menu degustacyjne to autorskie menu szefa kuchni Łukasza Cichego, prezentujące jego talent i kunszt oraz charakter kuchni Restauracji Biała Róża.

Komponujemy smaki, zapachy, kolory i tekstury, starannie dobierając najlepsze spośród sezonowych produktów dostępnych u naszych sprawdzonych dostawców. Do naszego menu chętnie używamy produktów regionalnych oraz produktów oznaczonych rekomendacją Slow Food Polska. Menu degustacyjne to świetna propozycja na elegancką kolację biznesową lub uroczyste spotkanie we dwoje. Jest też oryginalnym prezentem w postaci vouchera do zrealizowania w restauracji.

W przypadku menu degustacyjnego zalecamy wcześniejszą rezerwację telefoniczną lub mailową. Możliwe są drobne zmiany w menu, ustalane przez szefa kuchni. Obsługa zawsze przedstawi aktualne menu i ewentualne zmiany.

Menu degustacyjne to nie tylko propozycja dla odważnych, to ciekawe doświadczenie kulinarne i doskonałe urozmaicenie spotkania towarzyskiego w restauracji.

Menu degustacyjne

4 DANIA / 95 PLN (z winami 145 PLN)

6 DAŃ / 140 PLN (z winami 195 PLN)

Od 10 lutego do 31 marca w naszym menu degustacyjnym dostępny jest Dorsz Skrei

To niepowtarzalna okazja, żeby spróbować prawdziwego rarytasu – norweskiego Dorsza Skrei. Jego smakiem delektowali się wikingowie. „Skrei” oznacza „wędrowiec”, dorasta za kołem podbiegunowym, gości na stołach tylko od stycznia do kwietnia. Odławiany jest dopiero, kiedy kończy pięć lat i udaje się w długą drogę ku norweskim Lofotom. Ta długa droga, jaką pokonuje Skrei, sprawia, że jest tak niepowtarzalny. Coroczne połowy Skreia przetrwały w Norwegii przez wieki i zyskały ogromne znaczenie kulturowe. Dziś każdy Norweg zna historię dorsza z Morza Arktycznego, a wiele rodzin stworzyło własne tradycje związane z jego spożywaniem. Wszystkich zaś łączy radość na każdy kolejny sezon na Skreia.

I KURS

Przepiórka, kiszona kapusta, żółtko

II KURS

Animelka , szara reneta, chrzan

III KURS

Krem z raków i langustynek, pomarańcza

KURS IV

Wędzone lody, limonka, żubrówka

KURS V

Skrei, marchew, topinambur, soliród, proso

KURS VI

Borowik, toffi , szafran

 

SONY DSC19a

IMG_4553