Gęsina na Św. Marcina od 10 listopada w Restauracji Biała Róża

Powrót

Dobra kuchnia i gastronomia w rozumieniu Slow Foodu opiera się na trzech kluczowych pojęciach: dobre, czyste, sprawiedliwe. Dobre, bowiem produkty zawsze powinny być wyjątkowe, zwłaszcza pod względem organoleptycznym. Czyste, gdyż powinny być wytwarzane naturalnie i wreszcie sprawiedliwe, czyli przestrzegające zasad tzw. sprawiedliwego handlu, który powinien skracać długi łańcuch dystrybucyjny i uzależnienie korporacyjne.

I taka właśnie jest polska gęś owsiana:; unikatowa w skali świata pod względem smaku, polskie autochtoniczne rasy gęsi, która respektuje naturalność chowu, sezonowość i wykorzystanie prostych, naturalnych pasz.

W XIX wieku na Warszawskiej Giełdzie Towarowej sprzedawano rocznie około 3,5 miliona gęsi, które w większości trafiały do Niemiec. Od tamtej pory renoma polskich gęsi właściwie nie ma konkurencji w Europie. Gęsina wśród drobiu jest dzisiaj bezwzględnie najzdrowszym mięsem o wyjątkowych walorach smakowych.

Przystawka

Pierogi z gęsi, kasza gryczana, gruszka, jarzębina 22 zł

Zupa

Krupnik z wędzonych serc i żołądków gęsich, kasza krakowska, jarmuż 16 zł

Danie główne

Pierś z gęsi, topinambur, wężymord, suflet pomarańczowo-dyniowy 58 zł

lub

Udziec z gęsi, kremowe ziemniaki, liście brukselki z plastrami buraka, sos z Śliwowicą Łącką 58 zł

Deser

Ptyś, krem z orzechów laskowych, lody z wędzonej węgierki 18 zł

 

Powrót