Aktualności

Świąteczne potrawy na wynos

Czas zaplanować menu na świąteczny czas. Jak co roku, przygotowaliśmy dla Was ofertę dań , które możecie zamówić u nas i odebrać przed świętami lub 24 grudnia do godz. 13. W naszym bożonarodzeniowym menu znajdziecie wszystkie tradycyjne potrawy, które powinny znaleźć się na świątecznym stole.

Oferta wigilijna na wynos_2017

Godziny otwarcia

W okresie jesienno-zimowym w niedziele restauracja czynna będzie od godz. 13:00

W pozostałe dni zapraszamy standardowo od 12:00

Gęsina na Św. Marcina od 10 listopada w Restauracji Biała Róża

Dobra kuchnia i gastronomia w rozumieniu Slow Foodu opiera się na trzech kluczowych pojęciach: dobre, czyste, sprawiedliwe. Dobre, bowiem produkty zawsze powinny być wyjątkowe, zwłaszcza pod względem organoleptycznym. Czyste, gdyż powinny być wytwarzane naturalnie i wreszcie sprawiedliwe, czyli przestrzegające zasad tzw. sprawiedliwego handlu, który powinien skracać długi łańcuch dystrybucyjny i uzależnienie korporacyjne.

I taka właśnie jest polska gęś owsiana:; unikatowa w skali świata pod względem smaku, polskie autochtoniczne rasy gęsi, która respektuje naturalność chowu, sezonowość i wykorzystanie prostych, naturalnych pasz.

W XIX wieku na Warszawskiej Giełdzie Towarowej sprzedawano rocznie około 3,5 miliona gęsi, które w większości trafiały do Niemiec. Od tamtej pory renoma polskich gęsi właściwie nie ma konkurencji w Europie. Gęsina wśród drobiu jest dzisiaj bezwzględnie najzdrowszym mięsem o wyjątkowych walorach smakowych.

Przystawka

Pierogi z gęsi, kasza gryczana, gruszka, jarzębina 22 zł

Zupa

Krupnik z wędzonych serc i żołądków gęsich, kasza krakowska, jarmuż 16 zł

Danie główne

Pierś z gęsi, topinambur, wężymord, suflet pomarańczowo-dyniowy 58 zł

lub

Udziec z gęsi, kremowe ziemniaki, liście brukselki z plastrami buraka, sos z Śliwowicą Łącką 58 zł

Deser

Ptyś, krem z orzechów laskowych, lody z wędzonej węgierki 18 zł

 

Wigilia firmowa

Zbliża się czas przedświątecznych spotkań. Ciepło kominka, wyjątkowy smak i wygląd dań, zapach świerku i świąteczna atmosfera  sprawią, że wigilię firmową w Białej Róży będziecie długo wspominać z przyjemnością.

Autorem proponowanych dań jest szef kuchni Łukasz Cichy. W naszym tegorocznym menu znajdziecie nie tylko świąteczne dania (barszcz kiszony z uszkami, filet z karpia zatorskiego, kaczka pieczona z jabłkami)  ale też propozycje mniej tradycyjne, w charakterze zbliżone do naszej karty menu (wędzony węgorz, krem z jarmużu z suszonymi grzybami, schab z dzika)

W sprawie rezerwacji i dodatkowych informacji prosimy o kontakt.

Mail: biuro@restauracjabialaroza.pl

Serdecznie zapraszamy

Zaplanuj z nami swoje spotkanie biznesowe

Zaproś swoich Gości na kolację z degustacją win, szkolenie i lunch biznesowy, elegancki koktajl po konferencji albo zaplanuj firmową integrację na koniec roku.

W restauracji Biała Róża zorganizujesz kolację do 120 os, z możliwością rezerwacji całej restauracji lub jednego z jej pomieszczeń na wyłączność.

Przykładowe menu na kolację biznesową:

Menu 130 zł/os

WINE PAIRING 70 zł

PRZYSTAWKA ZIMNA

Sałaty, ser Kozia Babka z Wańczykówki, śliwka, polne zioła, cytrusowy winegret

Sancerre, Roger et Didier Raimbault, Francja 75 ml

PRZYSTAWKA CIEPŁA

Policzki wołowe, puree z pasternaka, sos jałowcowy

Tavel, „La Forcadiere”, Domaine Maby, Francja 75 ml

DANIE GŁÓWNE

Polędwica z dorsza, kluski z marchewki, cukinia, papryka czerwona, cydr

Bourgogne, Domaine Forey Pere & Fils, Francja 75 ml

DESER

Pączki czekoladowe, sorbet cytrynowy

Barolo Chinato, Fratelli Rovero, Piemont, Włochy 50 ml

Kawa, herbata, woda mineralna, soki owocowe

pjimage

Wieczór z muzyką na żywo 25.08.17

Dzisiaj wieczór z muzyką na żywo, zaczynamy o 19:00, serdecznie zapraszamy!

Jeśli czujesz, że musisz już odpocząć od zgiełku i hałasu najbardziej zatłoczonych miejsc krakowskiego centrum to wpadnij do nas!
Mamy letnie menu, letni ogródek i mamy dla Ciebie czas.. żeby porozmawiać, polecić Ci dobre wino i zadbać o Twoje samopoczucie, zapraszamy!
Jesteśmy 5 kroków od Rynku

IMG_0645

20.07. godz 19:00 Vega Sicilia – kolacja z winemakerem

Wyjątkowa degustacja jednych z nasłynniejszych win świata z winiarni Vega Sicilia z Ribera del Duero.
Hugh Johnson powiedział kiedyś o Vega Siciia że to Latour z gorącego klimatu.
Degustację poprowadzi wybitny winemaker: Gonzalo Iturriaga.
Jedna z niewieu okazji żeby móc zdegustować UNICO 2004 podawane z magnum.

Menu:
STARTR
trufla cielęca, śliwowica
Oremus Mandolas 2015
PIERWSZY KURS
Comber z królika, bób, czarna porzeczka
Alion 2012
DRUGI KURS
Grasica, rabarbar, wiśnie
Macan 2011
TRZECI KURS
Bażant , lody musztardowe, jagody
Pintia 2010
CZWARTY KURS
Polędwica wołowa, kurki, ziemniak
Valbuena 2010
PIĄTY KURS
Comber z daniela, kasza jaglana, jagody
Unico Vega Sicilia 2004

Sorbet z agrestu
Oremus Tokaj 3-puttonowy 2010

Cena: 260 zł od osoby
Zapisy: monika@szkolasommelierow.com
Degustacja współorganizowana z importerem Centrum Wina.

Liczba miejsc bardzo ograniczona!

Pstrąg Ojcowski w letniej karcie menu

Tradycja hodowli pstrągów potokowych w Ojcowie sięga lat 30. ubiegłego wieku. Pstrągarnia powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do naturalizacji stawy objęła w dzierżawę Magda Węgiel razem z córką Agnieszką Sendor. Nakładem ciężkiej pracy i pełnego zaangażowanie  z sukcesem udało się przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego. Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej producentów i restauratorów którego celem jest zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów Unii Europejskiej.

W naszej karcie: Pstrąg Ojcowski wędzony, kalafior, żubrówka, kiszone pomidory

SONY DSC

Urugwajskie wina i kolacja – wieczór degustacyjny w Białej Róży – 13.06.2017, godz. 19:00

Kulinarne atrakcje Urugwaju to Yerba Mate, słynne na całym świecie steki i oczywiście… tannaty!

Zapraszamy Was na to niecodzienne spotkanie – selekcja win, która oddaje różnorodność urugwajskich aromatów i menu degustacyjne, skomponowane prze szefa kuchni Łukasza Cichego.
Nie zabraknie też opowieści i rozmów o winie z naszym Gościem specjalnym…

pjimage (2)

Menu

I KURS
Foie gras, sól morska, wanilia
Juan Carrau Sauvignon Blanc VCP Uruguay Bodegas Carrau

II KURS
Przegrzebki, ogórek małosolny, mięta pieprzowa, sos teriyaki
Juan Carrau Sauvignon Blanc de Reserva VCP Uruguay Bodegas Carrau

III KURS
Comber z królika, groszek zielony, raki
Chardonnay de Reserva VCP Uruguay Bodegas Carrau

IV KURS
Pierś z bażanta, szparagi, suflet z młodej kapusty, czekolada, ostra papryka
Tannat de Reserva VCP Uruguay Bodegas Carrau

V KURS
Łopatka barania, jałowcówka, ser Mr Wańczyk
1752 J. Carrau Pujol Gran Tradición VCP Uruguay Bodegas Carrau

VI KURS
Sery zagrodowe z Wańczykówki i Kaszubskiej Kozy, sorbet rabarbarowy
Amat Tannat VCP Uruguay Bodegas Carrau

Cena: 130 PLN/os
rezerwacje: biuro@restauracjabialaroza.pl

Organizatorzy: Restauracja Biała Róża i Dom Wina