Aktualności

Urugwajskie wina i kolacja – wieczór degustacyjny w Białej Róży – 13.06.2017, godz. 19:00

Kulinarne atrakcje Urugwaju to Yerba Mate, słynne na całym świecie steki i oczywiście… tannaty!

Zapraszamy Was na to niecodzienne spotkanie – selekcja win, która oddaje różnorodność urugwajskich aromatów i menu degustacyjne, skomponowane prze szefa kuchni Łukasza Cichego.
Nie zabraknie też opowieści i rozmów o winie z naszym Gościem specjalnym…

pjimage (2)

Menu

I KURS
Foie gras, sól morska, wanilia
Juan Carrau Sauvignon Blanc VCP Uruguay Bodegas Carrau

II KURS
Przegrzebki, ogórek małosolny, mięta pieprzowa, sos teriyaki
Juan Carrau Sauvignon Blanc de Reserva VCP Uruguay Bodegas Carrau

III KURS
Comber z królika, groszek zielony, raki
Chardonnay de Reserva VCP Uruguay Bodegas Carrau

IV KURS
Pierś z bażanta, szparagi, suflet z młodej kapusty, czekolada, ostra papryka
Tannat de Reserva VCP Uruguay Bodegas Carrau

V KURS
Łopatka barania, jałowcówka, ser Mr Wańczyk
1752 J. Carrau Pujol Gran Tradición VCP Uruguay Bodegas Carrau

VI KURS
Sery zagrodowe z Wańczykówki i Kaszubskiej Kozy, sorbet rabarbarowy
Amat Tannat VCP Uruguay Bodegas Carrau

Cena: 130 PLN/os
rezerwacje: biuro@restauracjabialaroza.pl

Organizatorzy: Restauracja Biała Róża i Dom Wina

Voucher podarunkowy

Voucher to świetny prezent na każdą okazję; urodziny, rocznicę ślubu lub podziękowania weselne dla Rodziców.

Voucher możesz zamówić na określoną kwotę, z możliwością wykorzystania np. do końca roku.

Zamów kartę podarunkową pisząc do nas na adres: biuro@restauracjabialaroza.pl

SONY DSC

 

21.04.17, godz. 19:00 Białe Kruki Dionizosa – degustacja wybitnych białych win

Szkoła Sommelierów oraz salon win i alkoholi Dionizos Sklep Winiarski zapraszają Państwa na niesamowitą degustację Białych Kruków Dionizosa – prawdziwych rarytasów z historycznych piwnic.
Wieczór winiarski połączony z menu specjalnie dopasowanym do tych wyjątkowych win i przygotowanym przez ustalentowanego szefa kuchni Białej Róży Łukasza Cichego. Wydarzenie poprowadzi sommelier Monika Bielka – Vescovi i Piotr Kuźnia kolekcjoner i pasjonat wybitnym win.
Nasze Białe Kruki to między innymi:
– historyczny tokaj z rocznika 2000,
– pierwsze wina naturalne dostępne w Polsce już od 10 lat, – najlepszy Pinot Noir z południowej Europy.
Degustacja odbędzie się w dniu 21.04 (piątek)
ul. Straszewskiego 16 godz. 19:00.
Po degustacji możwliość zakupu win.

Menu i wina
Kurs I

Sandacz, botwinka, szczaw
Tokaj Harslevelu Selection 2014, Chateau Pajzos

Kurs II

Halibut, czerwona fasola, kalarepa, sos rakowy
Tokaj Szamorodni dry 2011, Chateau Megyer

Kurs III

Królik, estragon, marchew, biszkopt z rukoli
Lunar 2013, Movia – wino naturalne

Kurs IV

Łopatka cielęca, czosnek niedźwiedzi, kluska leniwa
Mezzo Forte 2013, Santomas

Kurs V

Pierś z kaczki, seler naciowy, rzodkiewka, ocet jabłkowy
Pinot Noir 2011, Movia

Kurs VI

Rabarbar, ciastko waniliowe, truskawka
Muscat Late Harvest 2000, Chateau Pajzos

Koszt degustacji wynosi

120,00 zł/os

Zapisy: monika@szkolasommelierow.com

Godziny otwarcia w świateczny weekend

Sobota – Odbiór zamówionych wcześniej wielkanocnych dań na wynos, zamówienia można odbierać do godz. 15:00
Niedziela – restauracja jest zamknięta
Poniedziałek – Restauracja otwarta od godz. 12:00, Serdecznie zapraszamy

Zamów tradycyjne potrawy wielkanocne na wynos

Serdecznie zapraszamy do składania zamówień na tradycyjne wielkanocne potrawy.

W naszym menu znajdziecie wielkanocne pasztety, śledzie,  pieczone mięsa, jesiotra a także sałatki, sosy i coś na słodko.

Wszystkie dania przygotowane są na bazie tradycyjnych receptur i naturalnych składników z produktów pochodzących z naszych sprawdzonych źródeł.

PEŁNE MENU DO POBRANIA: Menu wynos wielkanoc 2017

Gout de France – święto kuchni francuskiej 21.03.2017

Już po raz trzeci wydarzenie „Goût de France / Good France” zgromadzi nas w pierwszym dniu wiosny, a więc 21 marca 2017 roku, wokół szefów kuchni na pięciu kontynentach: razem obchodzić będziemy święto francuskiej gastronomii. W Restauracji Biała Róża, która bierze udział w tym projekcie, specjalnie przygotowana kolacja będzie hołdem dla wyśmienitej francuskiej sztuki kulinarnej, dla jej odkrywczego charakteru i dla wartości, których jest przekazicielem: chodzi o idee dzielenia się, wspólnie przeżywanej przyjemności, uznania dla dobrej żywności.

Francuska sieć placówek dyplomatycznych włącza się czynnie w to wydarzenie „Goût de France /Good France” wydając kolacje w ambasadach i w niektórych konsulatach.
Cała akcja organizowana jest z inicjatywy francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego oraz znanego na świecie francuskiego mistrza sztuki kucharskiej Alaina Ducasse’a.

MENU:
Przegrzebki, kalafior, trawa cytrynowa, dziki bez
Scallops, cauliflower, lemon grass, elder

Przepiórka, comber jagnięcy, karczoch, marchew, proso
Quail, saddle of lamb, artichoke, carrot, millet

Mr Wańczyk, Mini – Buche, Piwoszek Kaszubska Koza, dzika róża
Mr Wańczyk, Mini – Buche, Piwoszek from Kaszubska Koza farmstead, wild rose

Lody z mleka kokosowego, mleczna czekolada, borowik
Coconut milk ice-cream, chocolate, porcini mushroom

Cena menu: 95PLN

Holdvölgy – Tokaj w Krakowie – DEGUSTACJA TOKAJSKICH WIN 14.03.17, godz. 19:00

Kobiety i Wino oraz Restauracja Biała Róża serdecznie zapraszają na degustację wybitnych tokajskich win

Spotkanie przy winie i menu degustacyjnym odbędzie się
14 marca (wtorek) o 19:00 w Restauracji Biała Róża,
ul. Straszewskiego 16.
Gościć będziemy Natalię Demko z winnicy HOLDVÖLGY, która opowie o swojej winiarskiej pasji i wyjątkowym miejscu w którym uprawiana jest winorośl.
Lista win:
Hold and Hollo Dry 2013
Hold and Hollo Sweet 2008
Holdvölgy Vision 2014
Expression 2013
Eloquence 2007 Sweet Szamorodni Furmint Hárslevelű
Culture 2008 6 Puttonyos Aszú
Menu degustacyjne

KURS I
Foie gras, sól morska, chleb pszenny

KURS II
Zabajone, ser z niebieską pleśnią

KURS III
Kaczka, jałowcówka

KURS IV
Skorzonera, crème fraîche

KURS V
Pstrąg, soliród, soczewica

KURS VI
Łopatka cielęca, czarna fasola

Dobór menu: Łukasz Cichy – Szef Kuchni Restauracji Biała Róża
Zapraszamy wszyskich miłośników wina
Dedustacja w formule Kobiety Wino i Przyjaciele
Koszt udziału: 60 zł, 40zł dla członkiń stowarzyszenia
Bilety dostępne online: https://tokaj.evenea.p l/

Muzyka na żywo w piątek od godz. 19:00

Serdecznie zapraszamy na wieczory przy muzyce na żywo, w tym tygodniu w piątek od godz. 19:00

 

 

Informacje o naszych wydarzeniach

Zamów newsletter i otrzymuj informacje o wydarzeniach kulinarnych, degustacjach win, nowych produktach i promocjach